Разноцветни фенери, коледни ангели или как украсяват различните нации по света за Коледа

09/12/2015 Разноцветни фенери, коледни ангели или как украсяват различните нации по света за Коледа

Магията на коледните празници вече завладя света. Големите градове се окъпаха в бляскави светлини, а милиони деца с трепет очакват идването на Дядо Коледа. За да разберем как се възприема Коледа в различните точки на света, отвеждаме Ви на приказна разходка...

В България традиционно във всеки дом грейва богато украсено коледна елха. На нея могат да се видят множество гирлянди, многоцветни топки и лампички.

Отново песни и танци има в навечерието на Коледа и в Англия. Във всеки дом има накичена елха, а в очакване на Дядо Коледа, който се спуска през комина и оставя подаръците в специално приготвени дълги чорапи, закачени на всяко креватче.

Австрия преди всичко е известна именно с коледната украса на гарите си - така австрийците пожелават щастлив празник на всички пътници, които в „святата нощ" отсъстват от домовете си. 

C една дума можем да резюмираме честването на Коледа в Италия: „Коледа у дома" 
Действително 25 декември е един истински празник на домашното огнище за италианците. Много често те изминават хиляди километри само и само да се върнат у дома за празничната нощ, а самото честване трае дни наред. 

Една от редките страни, където задължително ще отпразнувате Коледа в бяло - с много сняг и ... елени, е Канада. Навсякъде по улиците, магазините и у дома, ще видите елхи, украсени с топки и гирлянди. И навсякъде „кончето на Дядо Коледа".

В Мексико пък подготовката за Коледа започва от 16 декември. Къщите се обкичват със зелени растения, мъх, разноцветни фенери и в средата на хола се поставя една ясла. Децата носят малки статуи на Йосиф и Мария и ходят от къща на къща, което символизира търсенето на подслон от двамата в Коледната нощ. 

В Русия традиция е между клоните на елхата е била укривана дни наред клетка с бели гълъби, които са били пускани на свобода на Бъдни вечер с надеждата да се върнат с късмет и щастие. 

В Америка традиционни са коледни дръвчета, ангелчетата, които „летят" из улиците, и многобройните цветни гирлянди. Близо до мексиканската граница хората пък украсяват градините си със свещи, сложени в кафяви хартиени пакети, наполовина пълни с пясък.

Назад
Този уебсайт използва "бисквитки", за да гарантира, че получавате най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Научете повече от Условия за ползване на сайта